Pasztet drobiowo-wieprzowy z warzywami / Chicken and pork Pâté with vegetables
Dzisiaj 20 listopada czyli dokładnie 33 dni do Wigilii ;) Postaram się podac codziennie jakiś przepis!
Pasztet ten po raz pierwszy piekłam na Boże Narodzenie chyba 2 lata temu, był soczysty, miękki i na prawdę bardzo, ale to bardzo smaczny...
Sądzę, że powinnam go piec częściej, ale tez będę wypróbowywać nowe przepisy.
Ten sprawdzony juz jeden jest, a to najważniejsze :)
Przepis pochodzi z książki "Boże Narodzenie przy stole", którą nabyłam w okolicy świąt w Empiku 2 lata temu w super promocji przy kasie ;)
Składniki:
800g karkówki lub łopatki wieprzowej
300g udźca indyczego bez kości
200g surowego boczku
200g wątróbek indyczych
2 marchewki
1 pietruszka
1 średni seler
2 liście laurowe
5 ziaren ziela angielskiego
2 goździki
2 łyżki oliwy
2 cebule
3 ząbki czosnku
2 bułki kajzerki
3 jajka
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
1/4 łyżeczki mielonego imbiru
pieprz
sól
3 łyżki masła
bułka tarta
Przygotowanie:
- Karkówkę pokrój na 4 kawałki.
- Wszystkie mięsa opłucz i osusz. Następnie włóż je (za wyjątkiem wątróbki) wraz z obrana marchewką, pietruszką oraz selerem do garnka i wlej tyle wody, aby je przykryła.
- Dodaj liście laurowe, ziele angielskie i goździki. Gotuj około 50-60 minut, aż mięso będzie miękkie.
- Wyjmij z wywaru wszystkie składniki do ostygnięcia.
- Cebulę i czosnek drobno posiekaj i zeszklij na oliwie.
- Następnie dorzuć wątróbkę i obsmaż je przez kilka minut. Odstaw i ostudź.
- Ugotowane mięso, warzywa, wątróbkę i cebulę zmiel w maszynce do mielenia.
- Kajzerki namocz w wywarze z mięsa, odciśnij i dodaj do masy.
- Całość zmiel jeszcze 2 razy.
- Dodaj lekko ubite jajka oraz przyprawy, po czym dokładnie wymieszaj.
- Dwie keksówki nasmaruj masłem, obsyp bułka tartą, a następnie wypełnij przygotowaną masą.
- Piecz pasztet ok 90 minut w temp 180st C.
~
Today, November 20th which is exactly 33 days until Christmas Eve;) I'll try to give you a recipe every day!
Pâté was first baked for Christmas probably two years ago, It was juicy, soft and really very, very tasty ...
I think I should do it more often but also I'll try new recipes.
This one is already proven, and this is most important;)
The recipe comes from the book "Christmas at the table," which I bought around Christmas in Empik 2years ago in a super price at the checkout;)
Ingredients:
800grams pork neck or pork shoulder300grams boneless leg of turkey200g fresh bacon200g turkey livers2 carrots1 parsley1 medium celery2 bay leaves
5 grains of allspice2 cloves2 tablespoons olive oil
2 onions3 garlic cloves
2 hard rolls 3 eggs1/2 teaspoon nutmeg1/4 teaspoon ground gingerpeppersalt3 tablespoons butterbread crumbsPreparation:
- Pork neck cut into 4 pieces.
- Rinse and dry all meats. Then insert them (except liver) with peeled carrots, parsley and celery to the pan and pour enough water to be covered.
- Add the bay leaves, allspice and cloves. Cook about 50-60 minutes, until the meat is tender.
- Remove from the brew all the ingredients to cool.
- Onions and garlic finely chop and fry it with olive oil.
- Throw in the liver and fry them for a few minutes. Set aside and allow to cool.
- Cooked meat, vegetables, liver and onions grind in a mincer.
- Hard rolls soak in broth with meat, squeeze and add to the meat.
- Everything grind 2 more times.
- Add lightly beaten eggs and spices, then blend well.
- Spread two baking trays with butter, sprinkle with bread crumbs and fill the prepared ground.
- Bake it about 90 minutes at a temperature 180st C.
Lubię takie domowe papsztety jak to mój synek mówi :D Moja Babcia robi dobry z królika.
OdpowiedzUsuńja się zabieram za kolejną jego porcję na święta;)
Usuńmoże i ja się skuszę ale po świętach. .. kiedyś; ))
UsuńTobie tez DHL-em wysłać?? :P
UsuńMoże i pasztet nie jest naszym ulubionym daniem to i tak byśmy spróbowały Twojego dzieło. Pewnie też dlatego, że w naszej rodzinie nie piecze się pasztetów i tak naprawdę nigdy takiego nie jadłyśmy :P
OdpowiedzUsuńmoże podesłać DHL-em ?? ;P
UsuńJezzzzuuu tylko 33 dni ;p
OdpowiedzUsuńco nie wyrobisz się z prezentami?? hihi xD
UsuńJestem za leniwa, żeby gotować takie dania, ale w tym roku na pewno coś zrobię :) Pasztet wygląda apetycznie, aż się zrobiłam głodna :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
Brzydki Ptak
Oj każda ma z nas w sobie lenia, ja też tak mam, ale jak mnie coś lub ktoś kopnie w tyłek to z tydzień nie wyjdę z kuchni, a gości po 30 moge przyjmować codziennie;)
UsuńNapewno pysznie smakuje. Ja jednak mam dwie lewe ręce do takich wykwintnych dań.
OdpowiedzUsuńto nie jest aż tak wykwintne danie jakby sie wydawało ;) pasztet dobry na codzień i od święta ;)
Usuń