Zupa tajska z czerwoną pastą curry

Od dawna lubię orientalne smaki, choć z kolendrą się bardzo nie polubiliśmy... Co jakiś czas też nachodzi mnie ochota na zupę w stylu azjatyckim. Zazwyczaj jest to tajska z mlekiem kokosowym lub seczuańska na ostro. Obie przygotowuje się genialnie szybko jak tylko ma się wcześniej ugotowany bulion, obie też mogą być w wersji wegetariańskiej lub mięsem.


Dzisiaj podzielę się z Wami przepisem na zupę tajską w wersji wegetariańskiej, nie będzie też za ostra (jak ktoś lubi i ma ochotę wystarczy dodać 1 papryczkę chilli).

Do wersji nie wegetariańskiej wystarczy dodać bulion mięsny i kawałki ugotowanego drobiu np. piersi z kurczaka porwane na części.

Składniki:
2 łyżki oleju
1 cebula
2-3 ząbki czosnku
3 łyżki czerwonej pasty curry
Ok 5cm kawałek imbiru
2 listki limonki kaffir (opcjonalnie)
1litr bulionu warzywnego
400 ml mleka kokosowego
1 papryka 
1 marchewka
Kilka grzybów Mun wcześniej namoczonych (opcjonalnie)
400 g makaronu ryżowego
Sok z 1/2 limonki lub cytryny
1 łyżka sosu rybnego (opcjonalnie)
Posiekany szczypiorek
Kolendra (u mnie bez bo nie lubię)
Sezam do posypania

1. Cebulę pokroić w piórka. Czosnek drobno posiekać. Imbir zetrzeć na tarce. Marchewkę obierać i pokroić w słupki. Paprykę i grzyby Mun pokroić w paski. 
2. W garnku rozgrzać olej i zeszklić cebulę.
3. Dodać czosnek, imbir i pastę curry. Smażyć kilka minut mieszając.
4. Dodać bulion i mleko kokosowe i liście limonki kaffir.
5. Dodać marchewkę,paprykę i grzyby Mun i gotować ok 5 minut.
6. Dodać makaron i gotować 2-3 minuty.
7. Doprawić sokiem z limonki i sosem rybnym (opcjonalnie).
8. Podawać posypane szczypiorkiem, sezamem i kolendrą.

Smacznego :*


Komentarze

Popularne posty