Babcine Pączki / Granny's donuts
Karnawał kojarzy mi się z pączkami, faworkami i innymi tłustymi słodyczami ;) Chcę więc podzielić się z Wami przepisem na przepyszne pączki.
Przepis na te paczki dostałam od babci A:*
Mając problem z zapachem tłuszczu, na którym smaży się te pączki, nie wykonałam ich więcej niż 2 razy.
Raczej jeździmy do babci na pączki, szkoda tylko, że babcia nie ma już siły ich robić za często ;(
Może jakbym mogła zapach zamknąć w kuchni i otworzyć okno aby wywietrzyć to pomieszczenie, ale aktualnie nie posiadam takich udogodnień.
Składniki:
500 g mąki
4 żółtka
100 g cukru
100 g masła, roztopionego i ostudzonego
1 szkl mleka
40 g drożdży
1 łyżka spirytusu
szczypta soli
olejek rumowy lub arakowy
Przygotowanie:
- Drożdże wymieszaj z ciepłym mlekiem, dodaj łyżkę mąki i łyżeczkę cukru. Odstaw do wyrośnięcia.
- Do mąki dodaj żółtka utarte z cukrem, kilkoma kroplami olejku i odrobiną soli oraz wyrośniętymi drożdżami.
- Zagnieć ciasto, pod koniec dodaj spirytus i rozpuszczone, ostudzone masło. Ciasto wyrabiać, aż się całkowicie wchłonie tłuszcz.
- Odstawić by wyrosło.
- Nabieraj ciasto drewnianą łyżką umoczoną w wodzie. Rozpłaszczyć w dłoni i na każdy placek nałożyć marmoladę i zlepić.
- Na stolnicy ułożyć kulki strona zlepioną do dołu i jak zaczną rosnąć piec w rozgrzanym tłuszczu.
- Tłuszcz powinien powoli osiągnąć ok 160 st C, W oryginalnym przepisie jest aby po włożeniu pączków do garnka przykryć go, a po przewróceniu już nie przykrywać. Ja piekłam cały czas w odkrytym garnku przewracając po ok 2-3 minutach ( w zależności od wielkości pączka)
- Pączki wyjąć na talerz z papierem aby odsączyć je z tłuszczu.
Smacznego ;)
~
Carnival reminds me of donuts, angel wings and other fatty sweets;) So I want to share with you a recipe for delicious donuts.
I've got the recipe for these donuts from A's grandmother.
Having a problem with the smell of fat, which are fried donuts, I done it no more than 2 times.
We rather go to Grandma's for donuts, I only wish that Grandmother no longer has the strength to do them too often ;(
Maybe if I could close the smell to the kitchen and open the window to ventilate this room, but we currently do not have such convenience.
Ingredients:500 grams of flour4 egg yolks100 grams of sugar100 grams butter, melted and cooled1 cup of milk40 g yeast1 tablespoon of spiritspinch of saltRum or arak oil
Preparation:
Bon Appetit ;)
I've got the recipe for these donuts from A's grandmother.
Having a problem with the smell of fat, which are fried donuts, I done it no more than 2 times.
We rather go to Grandma's for donuts, I only wish that Grandmother no longer has the strength to do them too often ;(
Maybe if I could close the smell to the kitchen and open the window to ventilate this room, but we currently do not have such convenience.
Ingredients:500 grams of flour4 egg yolks100 grams of sugar100 grams butter, melted and cooled1 cup of milk40 g yeast1 tablespoon of spiritspinch of saltRum or arak oil
Preparation:
- Mix yeast with warm milk, add a tablespoon of flour and a teaspoon of sugar. Leave to rise.
- To the flour add the egg yolks beaten with sugar, a few drops of essential oil and a pinch of salt and yeast.
- Knead the dough, at the end, add alcohol and butter. Knead the dough until it is completely absorbed fat.
- Put aside to grown.
- Take the dough with a wooden spoon dipped in water. Flattened in the hand and to each cake put some marmalade and stick together.
- Arrange on the pastry board, stiked part of the ball should be put down and when they start to grow bake it in hot fat.
- The fat should slowly reach about 160 degrees C. In the original recipe is that after putting the ball into a pot you should cover it and after the roll no longer cover. I baked all the time without coverring pot rolling after about 2-3 minutes (depending on the size of a donut)
- Remove donuts on a plate with paper to drain them from fat.
Bon Appetit ;)
Wyglądają pysznie! Ja w karnawale mam słabość do faworków :)
OdpowiedzUsuńja jeszcze nigdy nie robiłam, aż się głupio przyznać ;)
UsuńUff. pączusie. A ja wciąż usiłuję schudnąć!
OdpowiedzUsuńkochana Sisi to jutro nie wchodź do mnie na bloga;)
UsuńMoja babcia też takie robiła :))
OdpowiedzUsuńJa się śmieję, że są dobrze wypieczone ale babcia mojego A;* tez takie robi ;)
UsuńNa czwartek nasza babcia już nam je zapowiedziała xD My zawsze wybieramy te z powidłami :D
OdpowiedzUsuńPrzypomina mi się zawsze tekst " pączki dzielą się na dwa rodzaje, te z marmolada różaną i do dupy" :P
Usuń