Kremowe słoiczki (jojo)/ Creamy jar (jojo)
Pamiętacie ciasto grysikowe JOJO?
Zostało mi za dużo kremu więc przelałam go do słoiczków i dodałam trochę konfitury truskawkowej. Wyszedł bardzo fajny deser, wystarczyło nie posłodzić truskawek smażąc je.
Idealny słodko-kwaśny smak.
Składniki:
250 ml mleka
1 łyżka kaszy manny(czubata)
100g masła
1 żółtko
100g cukru
1 paczka cukru wanilinowego lub 1 łyżka domowego cukru waniliowego
konfitura truskawkowa
Przygotowanie:
1. Zagotować mleko, dodać kasze mannę. Gotować ok 10 min, ciągle mieszając. Pozostawić do wystygnięcia.
2. Utrzeć masło z żółtkami, cukrem i cukrem waniliowego. Dodać ugotowanną mannę.
3. Gotowy krem rozlać w słoiczki.
4. Na wierzch każdej porcji położyć 1-2 łyżeczki konfitury truskawkowej, najlepiej domowej roboty, bez dodatku cukru.
Smacznego ;)
Do you remember the cake JOJO?
It was too much of the cream so I poured it into jars and added a little strawberry jam. It left a very nice dessert, the trick was not to add the sugar to the jam.
Perfect sweet-sour taste.
Ingredients:
250 ml of milk
1 tablespoon of semolina (heaped)
100 grams of butter
1 egg yolk
100 grams of sugar
1 packet of vanilla sugar or 1 tablespoon of vanilla sugar home
Strawberry jam
Preparation:
1. Boil the milk, add the semolina. Cook for about 10 minutes, stirring constantly. Leave to cool.
2. Mix the butter with the egg yolks, sugar and vanilla sugar. Add boiled semolina.
3. Ready cream pour into the jars.
4. At the top of each serving put 1-2 teaspoons of strawberry jam, preferably homemade, without additional sugar.
Bon Apetit!
Zostało mi za dużo kremu więc przelałam go do słoiczków i dodałam trochę konfitury truskawkowej. Wyszedł bardzo fajny deser, wystarczyło nie posłodzić truskawek smażąc je.
Idealny słodko-kwaśny smak.
Składniki:
250 ml mleka
1 łyżka kaszy manny(czubata)
100g masła
1 żółtko
100g cukru
1 paczka cukru wanilinowego lub 1 łyżka domowego cukru waniliowego
konfitura truskawkowa
Przygotowanie:
1. Zagotować mleko, dodać kasze mannę. Gotować ok 10 min, ciągle mieszając. Pozostawić do wystygnięcia.
2. Utrzeć masło z żółtkami, cukrem i cukrem waniliowego. Dodać ugotowanną mannę.
3. Gotowy krem rozlać w słoiczki.
4. Na wierzch każdej porcji położyć 1-2 łyżeczki konfitury truskawkowej, najlepiej domowej roboty, bez dodatku cukru.
Smacznego ;)
~
Do you remember the cake JOJO?
It was too much of the cream so I poured it into jars and added a little strawberry jam. It left a very nice dessert, the trick was not to add the sugar to the jam.
Perfect sweet-sour taste.
Ingredients:
250 ml of milk
1 tablespoon of semolina (heaped)
100 grams of butter
1 egg yolk
100 grams of sugar
1 packet of vanilla sugar or 1 tablespoon of vanilla sugar home
Strawberry jam
Preparation:
1. Boil the milk, add the semolina. Cook for about 10 minutes, stirring constantly. Leave to cool.
2. Mix the butter with the egg yolks, sugar and vanilla sugar. Add boiled semolina.
3. Ready cream pour into the jars.
4. At the top of each serving put 1-2 teaspoons of strawberry jam, preferably homemade, without additional sugar.
Bon Apetit!
Takiego kremu jeszcze nie jadłyśmy :) Ciasta jojo chyba też jeszcze nie spotkałyśmy :)
OdpowiedzUsuńJedno z odmian ciast grysikowych ;) ale polecam ;)
UsuńNie jadlam ciasta ani takiego deserki ale mi smaka narobiłaś :D
OdpowiedzUsuńWiem wiem kuszę ;)
UsuńChętnie skorzystam z Twojego przepisu :)
OdpowiedzUsuńZapisuję sobie i na pewno zrobię :)
OdpowiedzUsuńzapisz zapisz, warto!
Usuń