Korzenne muffinki /
Przepis, który mój A;* zdobył 2 lata temu na warsztatach Agaty :P
Ja osobiście nie przepadam za słonym serkiem na słodkich babeczkach, więc wymieniłam kremowy serek na mascarpone, a masło na słodką śmietanę ;)
Składniki:
1/2 szkl brązowego cukru
1 i 1/4 szkl mąki pszennej
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczka imbiru
1/4 łyżeczka soli
1 jajko
1/4 szkl melasy
1/2 szkl maślanki
1/4 szkl oleju
krem
100g serka kremowego
4 łyżki miękkiego masła
kilka kropli esencji waniliowej
cukier puder - do smaku
Przygotowanie:
My A; * got this recipe from Warsztaty Agaty two years ago ;)
I personally do not like the salty cheese on sweet cupcakes, so I exchanged cream cheese on mascarpone and a sweet cream ;)
Ingredients:
1/2 glass of brown sugar
1 and 1/4 glass of wheat flour
3/4 teaspoon of baking powder
1/2 teaspoon of cinnamon
1/2 teaspoon of ginger
1/4 teaspoon of salt
1 egg
1/4 glass of molasses
1/2 glass of buttermilk
1/4 glass of oil
Cream:
100g cream cheese
4 tablespoons butter, softened
a few drops of vanilla essence
powdered sugar - to taste
Preparation:
Bon Appetit ;)
Ja osobiście nie przepadam za słonym serkiem na słodkich babeczkach, więc wymieniłam kremowy serek na mascarpone, a masło na słodką śmietanę ;)
Składniki:
1/2 szkl brązowego cukru
1 i 1/4 szkl mąki pszennej
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczka imbiru
1/4 łyżeczka soli
1 jajko
1/4 szkl melasy
1/2 szkl maślanki
1/4 szkl oleju
krem
100g serka kremowego
4 łyżki miękkiego masła
kilka kropli esencji waniliowej
cukier puder - do smaku
Przygotowanie:
- W dużej misce wymieszaj suche składniki.
- W drugiej misce połącz mokre składniki.
- Wlej mokre składniki do suchych i dobrze wymieszaj łyżką.
- Ciastem napełnij foremki do 3/4 wysokości.
- Piecz 20 minut w temp 180st C.
- Aby przygotować krem wszystkie składniki ubij mikserem na puszysty krem. Schłodzić w lodówce.
- Wystudzone babeczki wysmarować grubą warstwą kremu i posyp startą czekoladą lub cynamonem.
~
My A; * got this recipe from Warsztaty Agaty two years ago ;)
I personally do not like the salty cheese on sweet cupcakes, so I exchanged cream cheese on mascarpone and a sweet cream ;)
Ingredients:
1/2 glass of brown sugar
1 and 1/4 glass of wheat flour
3/4 teaspoon of baking powder
1/2 teaspoon of cinnamon
1/2 teaspoon of ginger
1/4 teaspoon of salt
1 egg
1/4 glass of molasses
1/2 glass of buttermilk
1/4 glass of oil
Cream:
100g cream cheese
4 tablespoons butter, softened
a few drops of vanilla essence
powdered sugar - to taste
Preparation:
- In a large bowl, mix dry ingredients.
- In the second bowl, combine wet ingredients.
- Pour the wet ingredients to dry and mix well with a spoon.
- Fill cake tins to 3/4 height.
- Bake 20 minutes at a temperature 180st C.
- To prepare cream: mix all the ingredients for fluffy cream. Cool in refrigerator.
- When the cupcakes cooled put on it a thick layer of cream and sprinkle with grated chocolate or cinnamon.
Bon Appetit ;)
a ja bardzo lubię serki kanapkowe do słodkich omletów, więc i te muffiny by mi posmakowały
OdpowiedzUsuńJa jakoś do omletów jeśli nie są złodkie jak babeczki to też z chętcią zjem, ale to połączenie nie zachwyciło zmysłów ;)
UsuńMuszę zapamiętać, żeby nie wchodzić na Twojego bloga o tej porze haha, tylko jakoś wcześniej bo skąd ja teraz wezmę słodycze żeby zaspokoić moją nagłą potrzebę po tym poście. ? :D
OdpowiedzUsuńKochana to uważaj też na Walentynki, Wielkanoc i inne dziwne okresy słodyczowe;)
UsuńKochana ja napisałam maila wczoraj po 13. Sprawdź w spamie moze
OdpowiedzUsuńja nie wiem już jak to wyszlo ;P
UsuńCzary jakies. Ode mnie mail wyszedł:). Zbadałam sprawe:). A jak co to moze tu: kasiotla@poczta.onet.pl
OdpowiedzUsuńnapisałam ja ;) pewnie ja zle maila podałam, jak to zakęcona Ann przed imprezą ;)
UsuńAle pyszności! ;):)
OdpowiedzUsuńMniam! Urocze babeczki i to jeszcze w naszych ulubionych korzennych smakach :D
OdpowiedzUsuńBabeczki są bardzo fajne, ale długo naszukałam się melasy ;) Na szczęście porzebowałam też do innych ciastek ;)
Usuń