Piernik marchewkowy / Gingerbread with carrot
Dziś zostało już tylko 28 dni do Świąt. A może 27? a nie ważne ;) niedługo już Mikołajki, a potem tylko chwila i Święta Bożego Narodzenia, choinka, Wigilia, prezenty, Pasterka, impreza domowa z całą rodzinką no i Koniec roku a potem powrót do rzeczywistości :/
Mój ukochany piernik z marchewką, nie mogło go zabraknąć w tym okresie ;) Jest pyszny, delikatny i wilgotny, nie przypomina większości pierników które jadłam ;) Piekę go albo w wersji babeczkowej albo torciku, a jak już bardzo mamy ochotę to i w zwykłej blasze. Jedyny minus to starci marchewki na tarce, ale A:* dawał sobie zawsze radę ;) Teraz ja jakoś też daję ;)
Przepis oryginalnie jest mojej prababci, delikatnie go zmodyfikowałam ;)
Składniki:
1szkl. cukru
1szkl. oleju
3 jajka
1 i 2/3 szkl. mąki
1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
1,5 łyżeczki cynamonu
1,5 łyżeczki kakao
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
bakalie *u mnie to posiekane orzechy włoskie
2 szkl. tartej marchewki
Przygotowanie:
- Zmiksować olej z cukrem. Dodać po 1 jajku ciągle mieszając, aż składniki się połączą.
- Dodać mąkę z sodą i proszkiem do pieczenia i dalej miksować, dodać resztę składników (bez marchewki). Ciasto jest bardzo gęste więc uwaga na przepalenie miksera ;P ( ja przy robieniu podwójnej porcji spaliłam swój już raz dawno temu).
- Na koniec dodać utartą marchewkę i wymieszać ciasto już drewnianą łyżką ( ważne aby nie używać miksera).
- Przelać do odpowiedniej formy i piec w nagrzanym piekarniku do 180 st. C przez ok 45 min, do tzw. suchego patyczka.
Ps. krem wykonany z mascarpone, cukru pudru i kremówki ;)
~
Today is already only 28 days until Christmas. Or 27? and it does not matter;) It would be soon St. Nicholas’ Day, then just a moment and Christmas, Christmas tree, Christmas Eve, gifts, Midnight Mass, the party with the whole family at my home and End of the year and then back to reality: /
My beloved gingerbread with carrot, I must give you recipe in that period;) It is a delicious, soft and moist, not like most of gingerbread that I ate;) I bake it in version cupcakes or layer cake , and when we already very want it so much in the ordinary baking tray. The only complaint was grated carrots, but A:* got along with it ;) Now I somehow can get along too;)
Original recipe is my great grandmother, I modified it slightly;)
Ingredients:
1 cup of Sugar
1 cup of Oil
3 eggs
1 and 2/3 cup of Flour
1.5 teaspoon of baking soda
1.5 teaspoon of cinnamon
1.5 teaspoons of cocoa
1.5 teaspoons of baking powder
raisins * I used chopped walnuts
2 cups of grated carrots
Preparation:
- Mix the oil with sugar. Add 1 egg, mix until the ingredients are combined.
- Add flour with baking soda and baking powder and continue to mix, add the rest of ingredients (without the carrot). The dough is very thick so beware of burnout mixer; P (I done it when taking a double portion once time ago).
- Finally add the grated carrots and mix with a wooden spoon. (it's important not to use the mixer).
- Pour into the baking tray and bake in 180 deg. C for about 45 minutes,to so-called dry stick.
wygląda obłędnie! !! Ja to Cię porwie i mi naoieczesz, nagotujesz i naszydelkujesz wszystko co będę chciała :D bo ja nie uzdolnienia w tym temacie, wzamian zrobię Ci pazury ::)))
OdpowiedzUsuńspoko ;) ja się piszę ;) pieczenie i gotowanie oczywiście ;)
UsuńTego ciasta się nie piecze w piekarniku ?
OdpowiedzUsuńPiecze, ups zapomniałam ;) dzięki za spostrzegawczość ;)
UsuńTak! Też uwielbiamy pierniki marchewkowe :D Uważamy, że nic tak nie podkreśla smaku i wilgoci marchewki jak właśnie cynamon i inne przyprawy korzenne :)
OdpowiedzUsuńJak pomyślę, że ten placek był pewnie pieczony 100 lat temu to aż głupio, że go zmieniałam ;) ale ciasto na smalcu nie wchodzi w grę ;) a marchewka i cynamon w cieście mniam ;)
Usuń