Zupa krem z marchwi / Carrot cream soup
Jedliście kiedyś zupę marchewkową ? Jak nie to musicie spróbować ;)
Lubię bardzo zupy ;) W rodzinnym domu na obiad zawsze jedliśmy zupę i drugie danie, więc mam swoje ulubione i te znienawidzone. Kremy pokochałam jak zaczęłam sama gotować, ten krem jest idealny na szybką przekąskę w pracy lub lekka kolację. A, żeby było śmieszniej nawet zaraziłam kremami moja mamę i ostatnio polubiła się z kremową zupą brokułową ;)
Składniki na 1 porcję:
1/2 szklanki mleka maks 1,5%
1 i 1/2 szklanki bulionu drobiowego lub warzywnego
cebula
2 średnie marchewki
łyżeczka oliwy z oliwek
1-2 ząbki czosnku
1/2 łyżeczki białego pieprzu
po 1/2 łyżeczki cukru i soli
Przygotowanie:
I really like soups ;) We always ate soup and main course at the family home for dinner, so I have my favorites and hated one. I loved the creams when I started to cook, abd this cream is perfect for a quick snack at work or light supper. And, it was funny that my mom got to like creams too and recently she fell in love with the creamy broccoli soup;)
Ingredients for 1 serving
1/2 cup of milk max 1,5%
1 and 1/2 cup of chicken or vegetable broth
onion
2 mediom carrots
teaspoon olive oil
1-2 cloves of garlic
1/2 teaspoon white pepper
both 1/2 teaspoon sugar and salt
Preparation:
Lubię bardzo zupy ;) W rodzinnym domu na obiad zawsze jedliśmy zupę i drugie danie, więc mam swoje ulubione i te znienawidzone. Kremy pokochałam jak zaczęłam sama gotować, ten krem jest idealny na szybką przekąskę w pracy lub lekka kolację. A, żeby było śmieszniej nawet zaraziłam kremami moja mamę i ostatnio polubiła się z kremową zupą brokułową ;)
Składniki na 1 porcję:
1/2 szklanki mleka maks 1,5%
1 i 1/2 szklanki bulionu drobiowego lub warzywnego
cebula
2 średnie marchewki
łyżeczka oliwy z oliwek
1-2 ząbki czosnku
1/2 łyżeczki białego pieprzu
po 1/2 łyżeczki cukru i soli
Przygotowanie:
- Marchew pokrój w plastry, cebulę drobno posiekaj i zeszklij na oliwie z oliwek razem z czosnkiem.
- Dodaj marchewkę i lekko podsmaż, zalej bulionem.
- Kiedy marchew będzie miękka, zmiksuj ją w rosole, zapraw mlekiem, wrzuć przyprawy.
- Możesz też dodać pokrojony w plasterki czosnek.
I really like soups ;) We always ate soup and main course at the family home for dinner, so I have my favorites and hated one. I loved the creams when I started to cook, abd this cream is perfect for a quick snack at work or light supper. And, it was funny that my mom got to like creams too and recently she fell in love with the creamy broccoli soup;)
Ingredients for 1 serving
1/2 cup of milk max 1,5%
1 and 1/2 cup of chicken or vegetable broth
onion
2 mediom carrots
teaspoon olive oil
1-2 cloves of garlic
1/2 teaspoon white pepper
both 1/2 teaspoon sugar and salt
Preparation:
- Carrots cut into slices, onion chop finely and fry in olive oil with garlic.
- Add carrots and sauté lightly, pour broth.
- When the carrots are tender, blend it in broth, flavor with milk, throw spices.
- You can also add thinly slice the garlic.
Marchew? I ja? Nie:)))))))). Mam uraz z dzieciństwa. Ach te ucieczki przed tartą marchewka....z cukrem!!!! O zgrozo!
OdpowiedzUsuńJa akurat marchewkę lubię nawet ta gotowaną ale jak jest bez groszku ;) ale zupa jest naprawdę przyjemna, tez byłam sceptyczna ;)
UsuńNie przepadamy za zupą krem z marchwi. Kiedyś podobną zrobiła nasza mama i słabo przypadła nam do gustu :)
OdpowiedzUsuńJa początkowo byłam sceptyczna, ale teraz nie jest źle ;)
UsuńWygląda apetycznie Twoja zupka. Możliwe, że wypróbuję przepis.
OdpowiedzUsuńZachęcam raz zrobić choć1 porcję dla spróbowania ;P
UsuńLubię marchewkę na surowo i gotowana z bułką ... zupy nie jadłam i jakoś nie wiem ... może bym spróbowała ale sama fi siebie mam gotować ahhh
OdpowiedzUsuńja na surowo to kocham wręcz, chrupanie to moje oddychanie ;)
Usuń